beer eend

Het meisje en de pedo

Een meisje zegt met een zware mannenstem: “Hij bedreigde mijn zusje en hij sloeg mij als ik niet deed wat hij vroeg”. In beeld zien we alleen de rug van een negentienjarig meisje. Haar stem is elektronisch vervormd omdat ze niet herkend wil worden. Ze werd ooit slachtoffer van een loverboy en doet anoniem haar verhaal aan het NOS-journaal. Het enige herkenbare is het lange, donkere haar dat over haar schouders valt.

Haar verhaal is te ernstig om er lacherig over te doen, maar de vorm is zo absurd dat het toch echt lachwekkend is: een jonge vrouw met een zware mannenstem. Dat is bijna net zo hilarisch als een man met een smurfenstem. En die komen

we ook tegen in nieuwsprogramma’s. Zoals de veroordeelde pedofiel die met blokjes voor zijn gezicht zijn verhaal doet met de stem van Donald Duck: ‘Als zo’n jongetje bij je op schoot kruipt krijg je toch gevoelens. En voor je het weet zit je weer met je hand in zijn broekje’.

De inhoud is horror, maar de vorm is lachwekkend. Donald Duck blijkt een viezerik! En dat schrijnt.  Het schrijnt omdat de ernst van het verhaal wordt aangetast omwille van sensatiezucht. De TV-journalist wil koste wat kost het slachtoffer of de dader op het scherm hebben. Qua beeld begrijpelijk, want het gaat om een visueel medium. Maar qua geluid volstrekt onnodig. Het meisje en de pedo kunnen met

het grootste gemak onherkenbaar blijven en toch normaal klinken, zodat de kijker niet afgeleid wordt door hinderlijke lachlust.

Het doet geen afbreuk aan de geloofwaardigheid, het laat de geportretteerden intact, en het verhaal komt binnen zonder ruis: gewoon even laten overdubben door een stemacteur m/v. Wellicht vergezeld van een titeltje onder in beeld dat zegt dat de stem is veranderd.

Jeroen Kramer is van beroep ‘voice-over‘, ook wel stemacteur, commentaarstem of inspreekstem genoemd. Zijn observaties en verwondering over dit beroep en zijn gereedschap (taal) beschrijft hij in een wekelijks stukje. Meer van Jeroen lezen? Bekijk het overzicht op  JEROENS VOICE NOISE.

 

Visited 1653 times, 2 Visits today

andere columns