muziek

NA DE STORM

Nederpop in zijn puurste vorm! Over wat ons allemaal bezig houdt – seks, geld, liefde, ouderdom, het woelige wereldtoneel, de hond en de dood – maar Jeroen heeft daar zo zijn eigen kijk op.

Gewapend met slechts een stem en een gitaar, voert hij zijn publiek een volstrekt eigen universum binnen. Om iedere hoek wacht een nieuw miniatuur-avontuur van drie minuten, zoals de duistere murder-ballad ‘Onzichtbare Man’, het ontroerende ‘Geweermanbaas’, of het ironische ‘Ik kan het niet betalen’. Het repertoire bestaat louter uit eigen Nederlandstalig werk, plus een handvol frisse vertalingen van classics als Heard it through the grapevine (‘Ik lees het op de buurt-app’), ‘Jij, Amsterdam‘, (‘New York, New York) en Johnny B. Goode (‘Arie van Zelf’).

Het resultaat is een intrigerende mix van humor, ontroering en muzikaliteit. En wat dat laatste betreft: Jeroen verrast met puik gitaarspel, een veelzijdig stemgeluid en fraaie composities. Trouwens, herkennen we deze Jeroen niet van het Sinterklaasjournaal? En doet hij ook geen jeugdtheatervoorstelling met Dieuwertje Blok? Dat zou zo maar kunnen! Maar nu even niet – dit is voor volwassen.

HET PUBLIEK:

‘De Pont naar Noord’: een van de beste Nederlandstalige liedjes die ik de laatste tijd hoorde (Jacques Klöters)

‘Gisteravond naar Jeroen Kramer geweest. Jeroen is een virtuoos taalkunstenaar, een overtuigend performer en levensbschouwer in één. Alles eigen tekst of een vertaling met een twist. Afwisselend komt een variëteit aan emoties aan bod van zwaar naar licht en weer terug. En – oh opluchting – er zit zit geen enkel obligaat liefdesliedje bij. Topavond!’ (Albert Geertjes, beeldend kunstenaar)

Wat een onverwachte kant van jou, heerlijke avond met 100% zelfgemaakte zelfgezongen kritische geestige chansons: lekker pittig en actueel. Niet alleen zijn je melodien heerlijk muzikaal, elegant, en levendig, vooral ook je vertolking is verrukkelijk. Ik ben nu al drie keer geweest, en kom graag nog een keer want dit soort muziek hoor ik veel te weinig op de radio.
(Machteld van Gelder, tv-maker) 

Wat een prachtig lied is ‘Geweermanbaas’ : een rake tekst, indringend gezongen en de begeleiding door Carel Kraayenhof maakt het compleet. Wat mij betreft van Robert Long-achtige allure. (Bert Kranenbarg, radio-maker)

Het was een zeer geslaagde avond! De volle zaal met circa 75 mensen publiek heeft genoten van zijn prachtige nummers. Wat een performer! Prachtig gitaarspel en muziek met een lach en een traan. Het was echt genieten. (Cultuuranker Leidscheveen)

Jeroen Kramer tour dates

JEROEN SPEELT BIJ JE THUIS!

Wat heb je nodig?

Een huiskamer of een tuin met stoelen of kleedjes (voor het publiek), en een stuk of dertig vrienden (tuintip: laat ze hun eigen tuinstoel/matje meenemen! ). Kortom – een theatersetting voor een zittend publiek.

Lengte: 60 minuten. En de prijs – daar komen we wel uit…

Jeroen met Gretsch

IS HET EEN BOEK? IS HET EEN PLAAT?

Het is een album! NA DE STORM bevat twaalf songs met o.a. Carel Kraayenhof en Leoni Jansen, in een fraai vormgegeven hardcover boekwerk. Iedere songtekst gaat vergezeld van een artikel over hoe de tekst en de muziek ontstaan zijn. Het is dus ook een boekwerkje over songwriting.

De nummers verwijzen via een QR-code naar de online streaming platforms. En ja, ik had ze ook nog op vinyl of cd kunnen laten zetten, want vinyl is hip en oude mensen hebben nog een cd-speler (in hun auto). Maar anno 2023 leek mij dat toch echt alleen maar een dure vorm van nostalgie en een verkwisting van grondstoffen. Het boek is tastbaar genoeg! Dus scan nou maar gewoon die code en/of kom naar een concert.

Bestellen

Je kunt het boek bestellen: bij mij (met handtekening en persoonlijke opdracht!) of bij je lokale boekhandel. Prijs incl. verzending: € 17,45. Uitgever: Rubinstein Publishing BV.

BETER DAN DIT WORDT HET NIET: duet met Leoni Jansen

Beter dan dit wordt het niet verscheen 5 januari als single, als ‘voorpost’ van het album. Het lied is een ode aan het kleine geluk of – zeg maar een ‘stoomcursus mindfulness in twee-en-een-halve minuut’ – gestoken in een minimalistische jazzy groove met contrabas, brushes, gitaar en piano. Met Lucas Dols op contrabas, Frank de Lange op piano, Benjamin Rheinländer op drums en Jeroen Kramer op gitaar.

GEWEERMANBAAS

In november uitgekomen, i.s.m. Carel Kraayenhof. Dit keer geen opzwepende ritmes, geen lichtvoetige knipoog, maar een melancholieke aanklacht tegen oorlog – sober begeleid door Jeroens gitaar en de dromerige klanken van Carels bandoneon.

Bloederige slagvelden of smeulende woonwijken komen in het lied niet voor – juist het tegenovergestelde: jonge mensen met toekomstdromen, de dokter en de groenteboer aan het werk, familieleven – het alledaagse bestaan in al zijn kwetsbare schoonheid.

Nieuwsbrief ontvangen?

* indicates required

Gumbo met Hollandse garnalen…

…ofwel Jeroens liedjes en de Americana classics van de Bayou Mosquitos in één voorstelling – wat een heerlijke combi!

Pers en publiek:

Een liedjesschrijver, zanger en gitarist van formaat…een schot in de roos… (Musicfrom.nl)

Heb gisteravond in Zaandam genoten. Verrassend, leuk en in een mooie kleine setting. Afwisselende liedjes met de ontstaansverhalen erachter. Taalkunstenaar, performer en levensbeschouwend, alles ineen. Prachtig, en aan te bevelen.

Piet

Een volwassen debuut… (Nu.nl)
Een juweel van een luisterplaat (Muziekwereld)

uitgeknipt7

We waren onder de indruk van Jeroen’s muzikaliteit  en presentatie. En ik vond Kleine Kees zo mooi gezongen!

Paulien Rietveld

Sterke teksten met onderkoelde humor.  Swingend onderbouwd met verrassend gitaarspel. Respect, chapeau, ga zo door!
Ron Kolsteeg

Intens genoten van je energie, je stem, je onstuimige muzikale geluid en niet in de laatste plaats je prachtige teksten
Maria Schuiten

Wij hebben een top avond gehad. Het was knus en persoonlijk. Alsof je in een huiskamer zat. Hans ging alleen mee zei hij als Bustehouder gezongen werd. Hij werd op zn  wenken bediend, het openings nummer. Glimmen! Bij Keesie hebben Jet en ik een traantje weg gepikt ha ha. Wat jij daar neerzette was zeer veelzijdig. Was top.
Ankie Wesselingh

Jeroen was goed!!! Scherp met veel humor, gevoelig en absurd. Soms best wel grof maar altijd met humor en niet ordinair. Ik vond het geweldig en heb genoten.
Marion Verbeeten

Als kind kreeg ik ooit een bandje met Nederlandse liedjes die tot op de dag van vandaag (ik ben nu 25) in mijn hoofd rondzoemde. ‘bustehouder groot of klein laat mij jouw bustehouder zijn’ en ‘eens per jaar doen we barbiequeee en karaokeee’… verder kwam ik niet. Ik heb vaak op internet gezocht. Jaren geleden al maar ik kon me geen titel geen zanger/groep etcetera herinneren. Gisteren zong ik weer bustehouder en ging ik weer op zoektocht en ja, daar kwam jouw pagina in beeld! Heerlijk, eindelijk kan ik meezingen met muziek en kan ik het liedje weer eens uitzingen. Geweldige nummers; vrolijk, frivool, humor simpel en doeltreffend en ook tof dat kinderboek over mijn vrouw de koningin en ik! Man o man, ga zo door, ik blijf luisteren.

Noor Debets

He Jeroen wat een goeie cd! Prachtige teksten op fijne muziek. Ik was thuis voor ik het wist. Dank en groeten, Bruun
Bruun Kuit  (acteur/theatermaker

Wat een heerlijke voorstelling. Ik had het gevoel bij de “ontdekking”van een bijzonder talent te zijn. Geestige en hartverwarmende liederen in een verrassende, nieuwe vorm ergens tussen protest-song en levenslied. En een ras artiest op het toneel, nog niet besmet met routine. Kwetsbaar, alert en ontroerend. Ik weet als toneelspeler ineens weer waar het plezier van optreden zit. Dank daarvoor.
Maarten Wansink (acteur/theatermaker)

Wat een juweeltje heb je in het theater, het medicijn tegen de weemoed, waar blijft de CD??? Volop in bloei en voorlopig nog niet uitgegroeid!! Een kus!
Dieuw
ertje Blok, radio- en tvpresentator

Wat fijn dat je het nu eindelijk doet! Dat je jouw eigen originele, te gekke Nederlandse liedjes zingt. Ik vond je optreden prachtig, alles zit er in humor, muzikaliteit en ontroering. En zo lekker aan elkaar gepraat! Meer,meer,meer!
Leoni Jansen, zangeres

Heel veel dank voor deze prachtige, sprankelende, verrassende, ondeugende en hoogstaande avond. Wij zullen over je blijven praten. Heel veel succes op dit nieuwe pad, waar ook je oude kwaliteiten zo zichtbaar blijven. Je bent een ware artiest.
Ada en Heijmen (directie theater Meerzigt, Eastermar)

Wat een optreden was dat van Jeroen. Alles in zijn eentje. Heel knap. Ben wel blij dat ik de tekst ook al kon. Anders is het voor mij moeilijk om mij te focussen. Echt een top avond.
Ton

 

de media over ‘miljoenen idioten’

Radio Noord-Holland: interview n.a.v. NA DE STORM

Trouw: De zin van Jeroen Kramer…’

Het Parool: ‘Spelen met taal is de basis van alles.’

Muziekwereld: …een juweel van een luisterplaat (cd-recensie)

Musicfrom.nl: …liedjesschrijver, zanger en gitarist van formaat (cd-recensie)

De Nachtzoen: interview

Trouw: ‘Ik kom eindelijk uit de kast (interview)

Nu.nl: …een volwassen debuut’ (cd-recensie)

radio Noord-Holland: interview

Studio Max live: interview

Tijd voor Max: interview

 

uitgeknipt6

Download persbericht + foto’s HIER.