muziek

Waar en wanneer?

NA DE STORM

Nederpop in zijn puurste vorm! Over wat ons allemaal bezig houdt – seks, geld, liefde, ouderdom, het woelige wereldtoneel, de hond en de dood – maar Jeroen heeft daar zo zijn eigen kijk op.

Gewapend met slechts een stem en een gitaar, voert hij zijn publiek een volstrekt eigen universum binnen. Om iedere hoek wacht een nieuw miniatuur-avontuur van drie minuten, zoals de duistere murder-ballad ‘Onzichtbare Man’, het ontroerende ‘Geweermanbaas’, of het ironische ‘Ik kan het niet betalen’. Het repertoire bestaat louter uit eigen Nederlandstalig werk, plus een handvol frisse vertalingen van classics als Heard it through the grapevine (‘Ik lees het op de buurt-app’), ‘Jij, Amsterdam‘, (‘New York, New York) en Johnny B. Goode (‘Arie van Zelf’).

Het resultaat is een intrigerende mix van humor, ontroering en muzikaliteit. En wat dat laatste betreft: Jeroen verrast met puik gitaarspel, een veelzijdig stemgeluid en fraaie composities. Trouwens, herkennen we deze Jeroen niet van het Sinterklaasjournaal? En doet hij ook geen jeugdtheatervoorstelling met Dieuwertje Blok? Dat zou zo maar kunnen! Maar nu even niet – dit is voor volwassenen.

IS HET EEN BOEK? IS HET EEN PLAAT?

Het is een album! NA DE STORM bevat twaalf songs met o.a. Carel Kraayenhof en Leoni Jansen, in een fraai vormgegeven hardcover boekwerk. Iedere songtekst gaat vergezeld van een artikel over hoe de tekst en de muziek ontstaan zijn. Het is dus ook een boekwerkje over songwriting.

De nummers verwijzen via een QR-code naar de online streaming platforms. En ja, ik had ze ook nog op vinyl of cd kunnen laten zetten, want vinyl is hip en oude mensen hebben nog een cd-speler (in hun auto). Maar anno 2023 leek mij dat toch echt alleen maar een dure vorm van nostalgie en een verkwisting van grondstoffen. Het boek is tastbaar genoeg! Dus scan nou maar gewoon die code en/of kom naar een concert.

Bestellen

Je kunt het boek bestellen: bij mij (met handtekening en persoonlijke opdracht!) of bij je lokale boekhandel. Prijs incl. verzending: € 17,45. Uitgever: Rubinstein Publishing BV.

Vette duetten

… met Leoni Jansen, in de Nieuwe KHL, Amsterdam! Meer info: https://jeroenkramer.nl/vette-duetten/

JEROEN SPEELT BIJ JE THUIS!

Wat heb je nodig?

Een huiskamer of een tuin met stoelen of kleedjes (voor het publiek), en een stuk of dertig vrienden (tuintip: laat ze hun eigen tuinstoel/matje meenemen! ). Kortom – een theatersetting voor een zittend publiek.

Lengte: 60 minuten. En de prijs – daar komen we wel uit…

HET PUBLIEK:

‘De Pont naar Noord’: een van de beste Nederlandstalige liedjes die ik de laatste tijd hoorde (Jacques Klöters)

Heel veel dank voor deze prachtige, sprankelende, verrassende, ondeugende en hoogstaande avond. Wij zullen over je blijven praten. Heel veel succes op dit nieuwe pad, waar ook je oude kwaliteiten zo zichtbaar blijven. Je bent een ware artiest.
Ada en Heijmen (directie theater Meerzigt, Eastermar)

‘Gisteravond naar Jeroen Kramer geweest. Jeroen is een virtuoos taalkunstenaar, een overtuigend performer en levensbschouwer in één. Alles eigen tekst of een vertaling met een twist. Afwisselend komt een variëteit aan emoties aan bod van zwaar naar licht en weer terug. En – oh opluchting – er zit zit geen enkel obligaat liefdesliedje bij. Topavond!’ (Albert Geertjes, beeldend kunstenaar)

Wat een prachtig lied is ‘Geweermanbaas’ : een rake tekst, indringend gezongen en de begeleiding door Carel Kraayenhof maakt het compleet. Wat mij betreft van Robert Long-achtige allure. (Bert Kranenbarg, radio-maker)


Huiskamergevoel, prachtige stem, articulerend, verschillende stemmingen, ongelooflijk veel gitaren: Spaanse, Western, Gretsch enz, verbinding tussen de liedjes met anekdotes en leuke weetjes, we zaten er meteen ‘in’, hij was zo open, herkenbaar, verrassend, het raakte…. Kortom, geweldig! (Kunst in de Kamer Abcoude/Baambrugge, oktober 23)


Cultuuranker Nieuw Waldeck september 2023. Wij vonden het zeer geslaagd. Fijne man, mooie nummers, leuke verteller!  Heel gezellig allemaal! (Cultuuranker Nieuw Waldeck september 2023)

 Het was een zeer geslaagde avond! De volle zaal met circa 75 mensen publiek heeft genoten van zijn prachtige nummers. Wat een performer! Prachtig gitaarspel en muziek met een lach en een traan. Het was echt genieten. (Cultuuranker Den Haag februari 2023)

GEWEERMANBAAS

In november 2022 uitgekomen, i.s.m. Carel Kraayenhof. Dit keer geen opzwepende ritmes, geen lichtvoetige knipoog, maar een melancholieke aanklacht tegen oorlog – sober begeleid door Jeroens gitaar en de dromerige klanken van Carels bandoneon.

Bloederige slagvelden of smeulende woonwijken komen in het lied niet voor – juist het tegenovergestelde: jonge mensen met toekomstdromen, de dokter en de groenteboer aan het werk, familieleven – het alledaagse bestaan in al zijn kwetsbare schoonheid.

Nieuwsbrief ontvangen?

* indicates required

Gumbo met Hollandse garnalen…

…ofwel Jeroens liedjes en de Americana classics van de Bayou Mosquitos in één voorstelling – wat een heerlijke combi!

de media over ‘miljoenen idioten’

Radio Noord-Holland: interview n.a.v. NA DE STORM

Trouw: De zin van Jeroen Kramer…’

Het Parool: ‘Spelen met taal is de basis van alles.’

Muziekwereld: …een juweel van een luisterplaat (cd-recensie)

Musicfrom.nl: …liedjesschrijver, zanger en gitarist van formaat (cd-recensie)

De Nachtzoen: interview

Trouw: ‘Ik kom eindelijk uit de kast (interview)

Nu.nl: …een volwassen debuut’ (cd-recensie)

radio Noord-Holland: interview

Studio Max live: interview

Tijd voor Max: interview

 

Download persbericht + foto’s HIER.