Kim Jong Un met meisjes

Technisch een vriendin

Ik had technisch gezien nog steeds een vriendin, en probeerde het nog tegen te houden – maar dit meisje was echt heel erg mooi. Aldus bekent een lezer zijn overspel op het forum van het blad Vice.

Het is begonnen met de berichtgeving over de beide Korea’s: Technisch gesproken verkeren beide landen nog steeds in staat van oorlog met elkaar, berichten de media altijd. Waarmee ze bedoelen dat, al wordt er niet gevochten, er nooit formeel vrede is getekend tussen die twee. Dus op papier – zeg maar theoretisch  – zijn ze nog steeds in oorlog (al dreigt dat inmiddels helaas weer praktijk te worden).

Technisch betekent hier dus in theorie. En daarmee dus het tegenovergestelde van wat technisch werkelijk betekent, namelijk de techniek betreffende oftewel praktisch. Ongetwijfeld is deze omkering het gevolg van het kritiekloos napraten van Engelstalige media. Het Engelse technically betekent inderdaad in principe of theoretisch gezien. Technisch in oorlog is dus een rare omkering. Zolang de bommen nog geen doel getroffen hebben, lijken de landen mij technisch juist NIET in oorlog.

Het woord technisch betekent inmiddels op steeds meer terreinen iets dat niets meer met ingenieurs en stroomdraadjes te maken heeft.

Malaysia Airlines is technisch gezien failliet.

De fusie is technisch gezien een overname.

Een illegale vreemdeling zonder paspoort is technisch onuitzetbaar.

Maar er is meer met dat woord aan de hand. Zo horen we op BNR de geldmannen van het programma Beurswatch praten over fundamentele analyse (doen de bedrijven het goed of slecht?) en technische analyse (gaan de aandelen omhoog of omlaag?). Hier wordt het woord technisch dus in verband gebracht met de glazen bol van de aandelenkoersvoorspellers. Kansberekening en natte-vingerwerk. Net als in technisch in oorlog – heeft het woord zijn oorspronkelijke exactheid volledig afgeschud en neemt het brutaalweg een tegenovergestelde betekenis aan: ‘misschien’, ‘wellicht, ‘het-zou-wel-eens-kunnen-dat…’.

Maar wat zeggen we dan als we werkelijk technisch bedoelen? Als het echt over constructies, machines,  nullen en enen gaat?  Daar hebben journalisten, ambtenaren en onderwijsmensen inmiddels iets op gevonden:

Niet alleen technisch-inhoudelijk vernieuwen fabrikanten veel, ook aan de vormgeving besteden zij steeds meer aandacht.

De normen zijn gebaseerd op een technisch-inhoudelijke uitwerking en aanvullende afwegingen.

Er zijn tevens ingenieurscoaches die je kunnen helpen met technisch-inhoudelijke vragen.

Eureka! Het vroegere technisch heet voortaan dus technisch-inhoudelijk.

Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan?

Jeroen Kramer is van beroep ‘voice-over‘, ook wel stemacteur, commentaarstem of inspreekstem genoemd. Zijn observaties en verwondering over dit beroep en zijn gereedschap (taal) beschrijft hij in een wekelijks stukje. Meer van Jeroen lezen? Bekijk het overzicht op  JEROENS VOICE NOISE.

 

 

Visited 1610 times, 3 Visits today

andere columns

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*