English for the Dutch

Engelse uitspraaklessen voor zangers, (stem-)acteurs en andere professionals: over het verschil tussen bedbadbet en bat. En honderd andere valkuilen voor de argeloze Nederlander…

Jeroen Kramer studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de universiteit van Amsterdam. Behalve anglist is hij zanger, TV-presentator en stemacteur, die ook zelf ook veel voice-overs in het Engels doet.

WAT?

Als het er toe doet hoe je Engels klinkt, kun je met een kort lijstje aanwijzingen al een behoorlijke slag maken om je Nederlandse accent net iets minder prominent te maken. In sessies van anderhalf uur toon ik je de belangrijkste valkuilen. We proeven klinkers en medeklinkers in allerlei combinaties. Eye-openers en aha-belevingen zullen je Engelse uitspraak meteen naar een niveau hoger tillen!

HOE?

Aanmelden kan per email: jeroen.kramer@xs4all.nl. Kosten: € 100 p.p. voor anderhalf uur bij 2 cursisten. Bij 3 cursisten duurt de les 2 uur.

Prive: € 125/uur.

(ex 21% btw)

Voorbeeldje: ‘BATMAN’ [baetmaen]

Waarschuwing: van onderstaande beschrijving leer je niets (daar heb je interactie en oefening met een leermeester voor nodig!), maar dit is wat er gebeurt ‘onder de motorkap’.

In het woord batman worden de twee klinkers uitgesproken als ae, een klank die het midden houdt tussen de a (als in het Nederlandse mam, bad,  zwam) en de e (als in pet, klets, vrek). De ae komt ook voor het Nederlands: spreek ‘fijne meid’ uit op z’n plat Amsterdams, en je hoort hem. De ae van batman contrasteert met de e van men. Als we bad men (slechte mannenzeggen horen we dus duidelijk twee verschillende klinkers (vergeet daarbij overigens niet om in bad de d aan het eind uit te spreken!). De t in batman wordt trouwens niet geaspireerd. Vaak worden in het Engels de t, p, k (de stemloze ”plosieven’ – zeg maar plofklanken) uitgesproken met een extra luchtstroompje er achteraan (als in trump, pete, duck). Maar dus niet in batman, vanwege de m die er op volgt. De luchtstroom van de t wordt hier op twee plaatsen onderbroken: met de tongpunt tegen het tandvlees (waar de t altijd al gemaakt wordt) EN in de stemspleet onder in je strottenhoofd (die dus aan weerszijden door de stembanden geopend of gesloten kan worden). Zeg even ah, ah, ah, en je hoort waar de je de spleet zich opent en sluit. Die spleet dus, sluit je in de t van batman terwijl je tevens met je tong tegen je verhemelte de luchtstroom onderbreekt.

Hallo daar – volgt u mij nog? Waarschijnlijk niet. En dat is volstrekt logisch. Uitspraak leer je niet van een geschreven tekst. Tot ziens dus maar bij de workshops, daar proeven we alle klanken op onze tong en lippen…